TBMM’deki Vergi Paketi’ne eklenen düzenlemeyle 13 milyon emeklinin kapsam dışı tutularak 2500 liralık artıştan mahrum edilmesi anayasaya, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Gözden kaçırmayın

Sağlıklı Yaşamın Önemi VurgulandıSağlıklı Yaşamın Önemi Vurgulandı

CHP Parti Meclisi Üyesi Örgütlenme Koordinatörü Yalçın Görgöz bir basın açıklamasu yayınladı :

EMEKLİNİN ÇİLESİ BİTMİYOR 
İktidar, seçim öncesinde emeklilere verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi. Artan tepkiler üzerine, 10 bin TL aylık alan 3
milyon 703 bin 788 emeklinin aylığına 2500 TL zam yaparak en düşük emekli aylığını 12 bin 500 TL’ye çıkartmış oldu. 
TBMM’deki Vergi Paketi’ne eklenen düzenlemeyle 13 milyon emeklinin kapsam dışı tutularak 2500 liralık artıştan mahrum edilmesi anayasaya, anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.


Enflasyon farkı olarak Temmuz’dan geçerli olmak üzere kök maaşlara yapılan yüzde 24,7’lik artışa rağmen 8 bin TL ve altında kök maaşı olan milyonlarca emeklinin aynı maaşı almaya devam edeceği ortaya çıkınca, en düşük aylığı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltmek zorunda kalan iktidar, yeni bir adaletsizliğe daha imza attı.

Bu düzenleme sonrası aylığı 12 bin-12 bin 500 TL arasındaki emeklilerin aylıklarında sadece 20-80 TL artış olacak ya da hiç olmayacak. Aynı şekilde kök maaşı 8-10 bin TL arasında olan emeklilerin maaşlarındaki artış 2500 liranın altında kalacak.
Bu maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ve artıştan tüm emeklilerin seyyanen yararlandırılması anayasa gereği kaçınılmazdır. 


Açlık sınırının haziran itibarıyla 19 bin liraya ulaştığı ekonomik ortamda, yapılan yüzde 25 artışa rağmen 12 bin 500 liralık en
düşük emekli aylığı, açlık sınırının yüzde 34, asgari ücretin de yüzde 26,5 altındadır.


İktidarın 2008’de çıkarttığı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunuyla emekli aylık bağlama yöntemi değiştirildi. Bu yasa çıkmadan önceki dönem ile sonraki dönem emekli olanlar arasındaki eşitsizlikler, maaş uçurumları artarak büyüdü. Daha fazla gün sayısı ve daha yüksek prim ödeyenler adeta cezalandırıldı. Maaş uçurumunun büyümesi üzerine günü kurtarmak için 2019’da devreye sokulan en düşük emekli aylığı yöntemi tam aksine maaş uçurumunu daha da artırdı. Bu karara göre en düşük tutarın altındaki emekli aylıklarında aradaki fark hazine desteğiyle kapatılarak en düşük aylık tutarına tamamlanıyor. Ancak kök maaşlar değişmiyor. Dolayısıyla enflasyona endeksli artışların kök maaşa yansıması açıklanan enflasyon oranının altında kalıyor.


Emeklinin insanca yaşayabilmesi için maaş artışı yapılması kaçınılmazdır. Emeklilerin gerçekçi zam ve refah artışı talepleri bütçede para yok diye geçiştirilemez. İktidar derhal bu yanlıştan dönmeli kök maaşlarda yapılacak enflasyon zammıyla en düşük emekli aylığı asgari ücretle eşitlenmelidir. En düşük aylığa yapılan 2500 TL’lik artışta tüm emeklilere seyyanen uygulanmalıdır.