-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Afyonkarahisar'da "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" Yürütme Toplantısı Gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanlığı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, "Millî Meclis ve Millî Egemenlik" konulu bir panel düzenledi. Panel, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Konuşmacılar arasında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin yer aldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM), Milli Mücadele'nin yönetildiği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yasama organı olarak tarihte önemli bir rol oynadığını belirtti. Şahin, "TBMM'nin kuruluş tarihi çerçevesi, 1. Dünya Savaşı'nı sona erdiren Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı tarih olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, "TBMM'nin Açılmasına Giden Süreç" konusunu anlattı. Altıntaş, Mustafa Kemal'in İstanbul'da 6 ay kaldığını ve Meclisin açılması sürecinde kamu diplomasisi ve farkındalık oluşturma çabalarının olduğunu belirtti. Ancak istenilen sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi. Altıntaş, Mustafa Kemal'in çeşitli paşalarla görüşmeler yaptığını ve milli mücadelenin nasıl ve nerede gerçekleştirileceği hakkında fikir alışverişinde bulunduğunu ifade etti. Daha sonra İngilizlerin ifadesine göre savaş kabinesi kuruldu ve Mustafa Kemal, beraberindeki arkadaşlarıyla birlikte 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Altıntaş, Mustafa Kemal'in protesto ve mitinglerin düzenlenmesi emrini verdiğini ve Kuvayı Milliye'nin oluşturulmasını istediğini belirtti.

Altıntaş, 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'un hukuken işgal edildiğini hatırlatarak TBMM'nin Ankara'da açılma sürecini anlattı. İstanbul Hükümeti ile ilişkilerin tamamen kesildiğini ve İngiliz subaylarının tutuklandığını söyleyen Altıntaş, vatansever milletvekillerinin 23 Nisan 1920'de toplanacak olan TBMM'ye davet edildiğini ifade etti. TBMM'nin tamamen müslümanlardan oluşan ilk Meclis olduğunu belirten Altıntaş, TBMM'nin açılış töreninde İslami retoriklere göre hareket edildiğini söyledi. Şahin ise TBMM'nin açılış sürecinde Türkiye adının olağan akış şeklinde eklendiğini ve bu ismin 8 Şubat 1921 tarihinde resmi olarak kullanıldığını belirtti.

Bu önemli panelin tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. #TBMM #millimeclis #milliegemenlik #tarih #panel