Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Türkiye'de üç büyük şehir dışında kurulan ilk konservatuvar olma özelliği taşımaktadır. 35 yılı aşkın bir süredir eğitim hayatına devam eden konservatuvar, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir'in kültür seviyesinin bir sonucu olarak çağdaş anlamda çok sesli klasik Batı müziği ve sahne sanatları eğitimi veren önemli bir okuldur. Konservatuvarın başarısında Konservatuvar Müdürü Prof. Lilian Tonella Tüzün, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Onur Dülger ve Doç. Kaya Kılıç gibi emek veren öğretim üyelerinin büyük rolü vardır.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı beş bölümde eğitim vermektedir: Müzik, Sahne Sanatları, Müzikoloji, Türk Müziği ve Çalgı Yapımı ve Onarımı. Konservatuvar, 1986 yılında sadece Müzik ve Tiyatro bölümleriyle eğitim hayatına başlamış, Operan Sanat Dalı'nın kurulmasının ardından Sahne Sanatları Bölümü oluşturulmuştur. Daha sonra Müzikoloji, Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü ve Türk Müziği Bölümü de eklenerek konservatuvarın zenginliği artmıştır.
Müzik Bölümü, hem çağdaş sanat gerekliliklerini yerine getirebilecek donanıma sahip sanatçılar yetiştirmeyi hedeflerken, hem de müzik biliminin gelişmesine katkıda bulunan bilimsel çalışmalara destek vermektedir. Sahne Sanatları Bölümü, çağdaş yöntemlerle donanmış oyuncu ve sanatçılar yetiştirmeyi amaçlarken, tiyatro ve opera konusundaki bilimsel araştırmalara da katkı sağlamayı hedeflemektedir. Müzikoloji Bölümü, müzikoloji disiplinini müziğin tarihine odaklanan bir bilim dalı olmanın ötesinde, diğer bilim dallarıyla olan ilişkilerini de incelemeyi amaçlamaktadır. Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü ise disiplinler arası bir perspektifle çalgı yapımını, geleneksel ve bilimsel, çağdaş bir sanat ve tasarım alanı olarak yaymak hedeflemektedir. Türk Müziği Bölümü ise klasik Türk müziği ve halk müziği çalgıları üzerine eğitim vermektedir.
Devlet Konservatuvarı, Anadolu Üniversitesi'ni diğer konservatuvarlardan ayıran önemli özelliklerden biri de sanatsal faaliyetlerde bulunmak üzere kurulan iki profesyonel birim olan Tiyatro Anadolu ve Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrasıdır. Bu birimler, öğrencilerin entelektüel donanımlarını tamamlamak ve profesyonel yaşama hazırlanmalarına yardımcı olmak adına kampüste sanat alanında hizmet vermektedir. Ayrıca, Tiyatro Anadolu ve Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Anadolu Üniversitesi'ni ulusal ve uluslararası etkinliklerde temsil ederek başarılı çalışmalara imza atmaktadır.
Öğrenciler için konser, tiyatro ve prova salonları, derslikler, etüt merkezleri ve bireysel çalışma odaları gibi birçok imkan sunulan Devlet Konservatuvarı'nda, Tiyatro Anadolu ve Senfoni Orkestrası etkinlikleri Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Salonları'nda gerçekleştirilmektedir. Konservatuvarda geleneksel repertuvarların performansları için birçok çalgı da bulunmaktadır.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları akademik başarıları ve sanatsal performanslarıyla ön plana çıkmaktadır. Öğrenciler de ulusal ve uluslararası platformlarda birçok kategoride başarılar elde etmektedir. Konservatuvar, ulusal ve uluslararası düzeydeki başarılarını korumak ve sürekli geliştirmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.
Yorumlar
Yorum Yap